Οι Ομβριακίτες ευλαβούνταν «το κουτί». Τι είναι όμως «το κουτί» και ποια η ιστορία του;
Το κουτί είναι η λειψανοθήκη της Τίμιας Κάρας του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτου, η οποία αποκτήθηκε από τους Τούρκους.
Η ιστορία «του κουτιού»
Ένας από τους τελευταίους Μοναχούς και ηγούμενος της ιεράς μονής Αγίου Αθανασίου Ομβριτού υπήρξε ο π. Αρσένιος, άνθρωπος του σχολαρχείου εκείνης της εποχής και πολύ ενεργητικός, που η καταγωγή του ήταν από το Πουρνάρι Δομοκού, κατά κόσμο Απόστολος Παπατριανταφύλλου.
Αυτός λοιπόν, ο ηγούμενος πληροφορήθηκε ότι με την απελευθέρωση της Κρήτης ο Σουλτάνος πήρε πολλά λάφυρα μαζί του και μαζί με αυτά και την Κάρα του Ιωάννη του Ερημίτη.
Κατά την αναχώρησή του ο Σουλτάνος πέρασε από το δρόμο Λαμία – Δομοκό. Τότε το μοναστήρι βρισκόταν σε μεγάλη ακμή, είχε κτήματα, πολλά αμπέλια και διατηρούσε κοπάδια από πρόβατα και γίδια. Ο π. Αρσένιος αφού έψησε μερικά αρνιά βγήκε στο δρόμο από όπου θα περνούσε ο Σουλτάνος και στη θέση Καλαματαίικα του παράθεσε τραπέζι και του έκανε μεγάλη υποδοχή. Τότε του ζήτησε την Κάρα του Αγίου και αφού πλήρωσε ένα σημαντικό ποσό, την αγόρασε.
Έφτιαξαν δε και ένα φιρμάνι, δηλαδή συμβόλαιο αγοράς, και έκτοτε η Κάρα του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη παραμένει στο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου Ομβριακής. Μετά από αρκετό καιρό το έμαθαν οι Κρήτες και ήρθαν στην Ομβριακή να πάρουν τη κάρα.
Οι Ομβριακίτες ομολογούν ότι πρώτη φορά είδαν Κρητικούς με την ντόπια ενδυμασία τους και τους άρεσε πολύ. Ο π. Αρσένιος αντέδρασε στους Κρητικούς και δεν έδινε την Κάρα του Αγίου Ιωάννου και τότε οι Κρητικοί διαμαρτυρηθήκαν στην αστυνομία.
Ο αστυνόμος διάβασε το φιρμάνι και έπεισε τους κρητικούς ότι η κάρα αγοράστηκε και ανήκει πλέον στο Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου Ομβριακής. Αυτό το φιρμάνι δεν υπάρχει σήμερα λόγω της μεγάλης καταστροφής που υπέστη το Μοναστήρι από το σεισμό του 1954.
Οι χωριανοί όλα αυτά τα χρόνια τιμούν το «Κουτί». Οι κάτοικοι της Ομβριακής παλιότερα έπαιρναν το Κουτί στα σπίτια τους και έκαναν ολονυχτίες, προσευχές και παρακλήσεις βρίσκοντας θεραπείες και ιάσεις, γι’ αυτό και εκδηλώνουν μέχρι σήμερα σεβασμό και ευλάβεια προς τη λειψανοθήκη και το μοναστήρι.
Μάλιστα, όταν ερχόταν ο εορτασμός της Κάρας στις 7 Οκτωβρίου αγνοώντας πολλοί ότι τη μέρα αυτή τιμάται η μνήμη του Αγίου Ιωάννου Ερημίτου λέγανε πως γιορτάζανε το «Κουτί».
Πηγή: Βιβλίο «Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Ομβριτού», του Πρωτοπρεσβύτερου Θεολόγου Αθανασίου Α. Τσιούμα. Εκδόσεις: Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, 2006