Τα ιερά λείψανα των αγίων

Τα ιερά λείψανα των αγίων

Η ιερά μονή του Αγίου Αθανασίου του Ομβριτού έχει το προνόμιο να κατέχει 14 λείψανα από 11 αγίους της Ορθοδοξίας που περιέχονται σε τρεις λειψανοθήκες.

Είναι και οι 3 λειψανοθήκες επάργυρες με ελάχιστες επιχρυσώσεις και έχουν τη μορφή ναού με τρούλο ο οποίος όταν ανοίγει αποκαλύπτει τις θήκες των λειψάνων.

Είναι φιλοτεχνημένες σε κάθε τους επιφάνεια. Ο διάκοσμος και των τριών αποτελείται από σκαλισμένα εκκλησιαστικά μοτίβα και παραστάσεις αγίων. Κυρίαρχες παραστάσεις είναι αυτή του Αγ. Αθανασίου και των αγίων των οποίων τα λείψανα φέρουν.

Α’ Λειψανοθήκη «επί Ιακώβου Καϊτσης 1840»

Στην λειψανοθήκη υπάρχουν έξι λείψανα αγίων των οποίων το όνομα είναι αποτυπωμένο στην επάργυρη διακόσμηση που τα περιβάλλει.Περιέχονται λείψανα του Αγίου Στυλιανού, του Αγίου Φωτίου, του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Προκοπίου, του Αγίου Χρυσοστόμου και του Αγίου Λουκά.

Β’ Λειψανοθήκη «επί Αμβροσίου 1891»

Η λειψανοθήκη αυτή αναπαριστά μία εκκλησία σε ρυθμό «βασιλικής μετά τρούλου» και είναι επάργυρη. Από τις επιγραφές φαίνεται να κατασκευάστηκε το 1891. Η λειψανοθήκη φέρει θήκες με επτά λείψανα αγίων, του Αγίου Σεραφείμ, του Αγίου Χαραλάμπους, της Αγίας Παρασκευής και των Αγίων Αναργύρων.

Γ’ Λειψανοθήκη του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου

Η τρίτη λειψανοθήκη που διαθέτει το μοναστήρι Άγιος Αθανάσιος είναι επάργυρη θήκη με τη μορφή περίκεντρου ναού μετά τρούλου και χορικών κοιλωμάτων στη βόρεια, νότια και δυτική πλευρά του. Ο τρούλος κάλυμμα φέρει στο άνω μέρος τους ελαφρά επισρύσωση.

Σε αυτή φυλάσσεται η τίμια κάρα του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου. Για τους Ομβριακίτες αυτή η λειψανοθήκη θα είναι πάντα το «Κουτί», το οποίο ευλαβούνται και τιμούν περισσότερο.

Πηγή: Βιβλίο «Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Ομβριτού», του Πρωτοπρεσβύτερου Θεολόγου Αθανασίου Α. Τσιούμα. Εκδόσεις: Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, 2006

Copyright 2024 All rights reserved |
Κατασκευή ιστοσελίδας Bluemind.gr