Άγιος Αθανάσιος Ομβριακής

Μόλις 5 λεπτά από τη κεντρική πλατεία της Ομβριακής στη μέση ενός καταπράσινου λόφου, βρίσκεται κτισμένη η Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου του Ομβριτού.

Πρόκειται για ναό βυζαντινού ρυθμού με διακόσμηση κατά το σύστημα των βυζαντινών. Ο ναός στο παρελθόν είχε υποστεί σοβαρές ζημιές, καθώς είχε πυρποληθεί από τους Τούρκους τον Μάιο του 1897 και στη συνέχεια μέρος αυτού είχε καταστραφεί από τον μεγάλο σεισμό της 30ης Απριλίου 1954.

Σύμφωνα με το χρονικό της Μoνής το οποίο συνέγραψε ο Επίσκοπος Θαυμακού Αθανάσιος και το οποίο βρήκε και αντέγραψε δύο ημέρες πριν πυρποληθεί η Μονή από τούς Τούρκους,  ο αρχαιολόγος Ν. Ι. Γιαννόπουλος, η Μονή του Αγίου Αθανασίου, πού πριν ήταν Σκήτη, εκτίσθη υπό τινός Μοναχού Μετεωρίτου, Αθανασίου το έτος 1565.

Ο Επίσκοπος Θαυμακού Ιάκωβος το 1619 βελτίωσε το κτιριακό συγκρότημά της καθώς επίσης και το έτος 1750 το ίδιο έπραξε και ο Ηγούμενός της Δαβίδ.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο νάρθηκας του ναού, ο οποίος αναπαριστά τη δευτέρα παρουσία και άλλα ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα της Αγίας Γραφής, καθώς και οι τοιχογραφίες του εσωτερικού του ναού, έργα των αγιογράφων, Γεωργίου, Γεωργίου και Ιωάννου εκ κώμης Μαυρίλου όπως μαρτυρεί η επιγραφή άνωθεν της εισόδου, εσωτερικά του ναού. 

Λείψανα Αγίων στον Άγιο Αθανάσιο Ομβριακής

Στη Μονή ανήκουν πολλά άγια Λείψανα, σε τρεις χειροποίητες Λειψανοθήκες.

  • Στη Α’ Λειψανοθήκη(Επί Ιακώβου Καιτσης, 1840) φυλάσσονται τα οστά: των Αγίων Στυλιανού, Αγ. Φωτίου, Χαραλάμπους, Προκοπίου, του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, Αγίου Λουκά, Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα και του Αγίου Παντελεήμονα.

  • Στη Β’; Λειψανοθήκη (Επί Αμβροσίου, 1891) φυλάσσονται τα οστά: του Αγίου Σεραφείμ, της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αναργύρων, Αγ. Μόδεστου και Αγ. Πολυκάρπου σε τρεις Λειψανοθήκες.

  • Στην Γ΄ Λειψανοθήκη φυλάσσεται η Κάρα και τα οστά του οσίου Ιωάννου Του Ερημίτου ή Κρητός.  Για τον τρόπο που περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής, η Κάρα του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτου, αναφέρονται στο βιβλίο Χρονικά της επαρχίας Δομοκού, του Λ.Γαλλή, τα εξής:

Σήμερα η Ιερά Μονή διακονείται από τη Μοναχή Μακαρία, η οποία με πολλές προσπάθειες και έχοντας τη βοήθεια των κατοίκων της Ομβριακής αλλά και της ευρύτερης περιοχής Φθιώτιδας καθώς και με τη συμπαράσταση αρκετών φορέων, έχει καταφέρει να ανοικοδομήσει τόσο τον Ιερό Ναό όσο και τον εξωτερικό χώρο του Μοναστηριού, με την κατασκευή σύγχρονου ξενώνα, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, την κατασκευή εκθεσιακού κέντρου και πλέον, σε συνδυασμό με την ιερότητα του τόπου, ο επισκέπτης, μπορεί να απολαύσει σε ένα πανέμορφο και ταυτόχρονα ήσυχο φυσικό περιβάλλον, στιγμές χαλάρωσης και ανανέωσης.

Το μοναστήρι εορτάζει την 18η Ιανουαρίου καί την 2α Μαΐου.

Τηλ. Ιεράς Μονής: 6974065071 (Μοναχή Μακαρία)

 

Copyright 2024 All rights reserved |
Κατασκευή ιστοσελίδας Bluemind.gr