Ιαματικά λουτρά Καϊτσας

Ιαματικά λουτρά Καϊτσας

Σε απόσταση 15 λεπτών από την Ομβριακή με κατεύθυνση προς τα δυτικά βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά Καϊτσας ή αλλιώς Μακρυράχης μέσα σε ένα θαυμάσιο ορεινό φυσικό περιβάλλον που είναι ήσυχο και υποβλητικό.

Η διαδρομή είναι εύκολη με ελάχιστα αυτοκίνητα και μπορείτε να απολαύσετε το φυσικό τοπίο περιμετρικά της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας.

Γνωστές από την τουρκοκρατία οι ιαματικές πηγές Καϊτσας βρίσκονται μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον από πελώρια πλατάνια.

Το ιαματικό νερό αναβλύζει από ασβεστολιθικά πετρώματα και φτάνει στους 22 ºC. Στις εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών υπάρχουν 24 λουτήρες που λειτουργούν το καλοκαίρι.

Το νερό είναι πλούσιο σε ιόντα χλωρίου και νατρίου (δηλαδή τα στοιχεία αλατιού). Τα στοιχεία αυτά τα συναντάμε στα παράκτια υδροφόρα στρώματα λόγω της υφαλμύρωσης από τη θάλασσα. Εδώ προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι το νερό περνάει μέσα από τα μολασσικά ιζήματα που, όπως είδαμε, έχουν υπολείμματα αλατιού από την δημιουργία τους.

Η ελαφριά μυρωδιά «κλούβιου αυγού», που έχει το νερό της πηγής οφείλεται στο πολύ λίγο υδρόθειο (H2S) που περιέχει και το πήρε από τα οφιολιθικά πετρώματα.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε όξινα ανθρακικά (HCO3) σημαίνει ότι το νερό περνάει από ασβεστόλιθους κατά την υπόγεια διαδρομή του.

 Τα ιαματικά λουτρά της Καϊτσας ενδείκνυται για αρθροπάθειες, νευροπάθειες, νευρολογικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, οσφυοισχιαλγίες, σπονδυλοαρθρίτιδα, παραμορφωτική αρθρίτιδα, μυαλγίες, πονοκέφαλοι, αυχενικό σύνδρομο, γυναικολογικές παθήσεις.

Ιαματικά λουτρά Καϊτσας
Copyright 2024 All rights reserved |
Κατασκευή ιστοσελίδας Bluemind.gr