Θεία Λειτουργία στην Αγ. Βαρβάρα Μεταλλεία

Κοινοποίηση

Στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας στα Μεταλλεία Ομβριακής το Σάββατο 16 Μαρτίου 2024 και ώρα 7.30 π.μ. θα τελεστεί Όρθος και Θεία Λειτουργία.

Η Αγία Βαρβάρα προστάτιδα των μεταλλωρύχων

Η Αγία Βαρβάρα γιορτάζεται στην Ευρώπη ως προστάτιδα των εργαζομένων στα Μεταλλεία και Ορυχεία από το μεσαίωνα. Οι μεταλλωρύχοι τιμούν την Αγία Βαρβάρα ως προστάτιδα αγία τους εδώ και αρκετές εκατοντάδες χρόνια, αφού οι ανθρακωρύχοι πιστεύουν ότι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο ως δωρητής πλούσιων ευλογιών στα βουνά.

Οι πρώτες γιορτές της Αγίας Βαρβάρας γιορτάζονταν ήδη στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Στις συνοικίες ορυχείων της Άνω Σιλεσίας (ανήκει κυρίως στην Πολωνία και ένα μικρό μέρος στην Τσεχία), οι ανθρακωρύχοι ήταν υποχρεωμένοι να πάνε στην εκκλησία την Ημέρα της Αγίας Βαρβάρας από το 1861, και οι πραγματικοί εορτασμοί της Βαρβάρας πραγματοποιήθηκαν μόλις την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα.

Στις περιοχές εξόρυξης της Δυτικής Γερμανίας, αυτή η παράδοση εισήχθη σχετικά αργά, στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η πρωτοπόρος αυτής της γιορτής στις περιοχές εξόρυξης άνθρακα ήταν το Saarland, όπου το 1930 στο χωριό Altenkessel η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε για πρώτη στην περιοχή από την τοπική καθολική ένωση ανθρακωρύχων.

Στην περιοχή του Ρουρ, οι πρώτοι εορτασμοί προς τιμή της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκαν πολλά χρόνια αργότερα. Τα πρώτα φεστιβάλ για την Αγία Βαρβάρα χρονολογούνται εδώ από το έτος 1950. Σήμερα, οι εορτασμοί της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιούνται επίσης ετησίως σε πολλές μεταλλευτικες επαρχίες, όπου η εξόρυξη δεν είναι πλέον ενεργή.

Στην Ελλάδα η γιορτή της προστάτιδας των Ορυχείων ξεκίνησε από τα μεταλλεία Λαυρίου στις αρχές του περασμένου αιώνα. Ως Προστάτιδα του Πυροβολικού καθιερώθηκε το 1828 όπου και αναφέρεται η πρώτη σχετική τελετή με δοξολογία όπου έλαβαν μέρος αξιωματικοί και οπλίτες πυρβολητές.

Πηγή: www.oryktosploutos.net

Κοινοποίηση

Copyright 2024 All rights reserved |
Κατασκευή ιστοσελίδας Bluemind.gr