Προσκυνηματική εκδρομή στην Ι.Μ. Αγάθωνος

Κοινοποίηση

Την Τρίτη 5/7/2022 πραγματοποιείται προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Αγάθωνος στην Υπάτη. Για τη διευκόλυνση των προσκυνητών προστέθηκε και δεύτερο τουριστικό λεωφορείο λόγω της μεγάλης συμμετοχής.

Το Μοναστήρι του Αγάθωνος βρίσκεται σέ υψόμετρο 553 μ., στήν πλαγιά του όρους "Οίτη", μέσα σέ θαυμάσιο φυσικό τοπίο. Ξεχωρίζει το μεγαλόπρεπο καθολικό αθωνικού τύπου (σταυροειδής τρουλλαίιος, σύνθετος τετρακιόνιος, με ενσωματωμένα τέσσερα παρεκκλήσια), ιστορημένο από τα μέσα του 16ου η το τέλος του 17ου αιώνος. Σήμερα διασώζονται ελάχιστες τοιχογραφίες λόγω της φθοράς του χρόνου και της καταστροφικής μανίας του Δράμαλη πού πυρπόλησε το καθολικό (1822). Η εφέστιος εικόνα της Παναγίας του Αγάθωνος (του τύπου της Οδηγήτριας καλυμμένη με καλλιτεχνικό ασημένιο επικάλυμμα) είναι θαυματουργική.

Διασώζονται στh Μονή πολλά πολύτιμα κειμήλια και τίμια λείψανα. Τa ιερά κειμήλια πού υπάρχουν σήμερα στο Μουσείο της Μονής είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Δεκάδες σταυροί, ιερά σκεύη, Αρτοφόρια, άγια Λείψανα, ιερές εικόνες, άμφια, κώδικες, βιβλία, συνελέγησαν από τούς Ναούς και τις διαλελειμένες Μονές της περιοχής από τονΗγούμενο Γερμανό Δημάκο και διά του τρόπου τούτου διεσώθησαν από τους αρχαιοκαπήλους.

Προσκυνηματική εκδρομή στην Ι.Μ. Αγάθωνος

Το πιο παλαιό βιβλίο της βιβλιοθήκης είναι ένα σύγγραμμα του Ιουστίνου Φιλοσόφου και Μάρτυρος του έτους 1551. Είναι δωρεά του Επισκόπου Ζητουνίου Φιλοθέου προς τη Μονή. Σε πολλά λειτουργικά βιβλία της Μονής υπάρχουν ενδιαφέρουσες ενθυμήσεις Ηγουμένων και Μοναχών που έχουν μεγάλη ιστορική αξία για τη ζωή της Μονής και των γύρω χωριών.

Η προσφορά της Μονής στους χρόνους της επαναστάσεως του 1821 είναι πολύ μεγάλη. Για την επιτυχία του αγώνος διέθεσε και τους ιδίους Μοναχούς της, οι οποίοι συστρατεύθηκαν με τους αγωνιστές του Πατρατζικιώτη οπλαρχηγού Μήτσου Κοντογιάννη.

Πρόγραμμα εκδρομής στην Ι.Μ. Αγάθωνος στις 5/7/2022

4:00 μ.μ. Αναχώρηση από την κεντρική πλατεία της Ομβριακής

5:00 μ.μ. Άφιξη στην Ι.Μ. Αγάθωνος, Ξενάγηση, Προσκύνημα, Προσευχή και δέηση Υπέρ Υγείας των ευλαβών προσκυνητών

6:00 μ.μ. Προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Υπάτης ξενάγηση και δέηση από τον εφημέριο Αρχιμανδρίτη π. Ηρωδίων Ρίζο, Ιεροκύρηκα της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας.

6:30 μ.μ. Ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στην Υπάτη, ξεκούραση καφέ ή φαγητό σε κατάστημα της δικής σας επιλογής.

8:00 μ.μ. Αναχώρηση από την Υπάτη

9:00 μ.μ. Άφιξη στην Ομβριακή

Κοινοποίηση

Copyright 2024 All rights reserved |
Κατασκευή ιστοσελίδας Bluemind.gr