Πρόγραμμα εορτής Αγίου Δημητρίου στην Ομβριακή

Κοινοποίηση

Η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου θα εορταστεί στην εκκλησία του χωριού μας από αύριο Σάββατο 23 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 26 Οκτωβρίου με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Τον Άγιο Δημήτριο ιδιαιτέρως τιμούμε στη Ομβριακή, καθώς πρόκειται για μία μεγάλη γιορτή για ολόκληρη την Ελλάδα.

Πρόγραμμα εορτής Αγίου Δημητρίου στην Ομβριακή

Τετραήμερο Προσκύνημα της Ιστορικής & Ιεράς Εικόνας του τιμώμενου Αγίου Δημητρίου

  • Σάββατο 23 Οκτωβρίου 16:00 μ.μ. Εσπερινός και Χαιρετισμοί εις τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο.
  • Κυριακή 24 Οκτωβρίου 18:00 μ.μ. Ιερά Παράκληση εις τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο τον Μυροβλύτη.
  • Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 17:00 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' Αρτοκλασίας, θα ψάλλουν τα Εγκώμια του Αγίου Δημητρίου.
  • Τρίτη 26 Οκτωβρίου 07:30 π.μ. Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ' Αρτοκλασίας.

Τα τελευταία χρόνια στην Ομβριακή έχουμε έναν λόγο παραπάνω να γιορτάζουμε τον Άγιο Δημήτριο , καθώς συμπίπτει με την ονομαστική εορτή του εφημερίου πρεσβυτέρου π. Δημητρίου Νασόπουλου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ομβριακής, ο οποίος με ζήλο διακονεί το χωριό μας.

Η ομάδα του omvriaki.gr ευχόμαστε ολόψυχα στον πατέρα Δημήτριο Χρόνια Πολλά με Υγεία και Αγάπη! Ο Κύριος μας, Ιησούς Χριστός, να συνοδοιπορεί πάντα μαζί του!

Ο βίος του Αγίου Δημητρίου

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280-284 μ.Χ. και πέθανε το 303 ή το 305 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί ένα από τους Μεγαλομάρτυρες της Χριστιανοσύνης. Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη.

Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303, διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.


Σύμφωνα με την παράδοση, μέσα στη φυλακή ευλόγησε τον μαθητή του Νέστορα να νικήσει τον ειδωλολάτρη παλαιστή Λυαίο. Η νίκη του Νέστορα εξόργισε τον Γαλέριο και έτσι ο μεν Νέστορας αποκεφαλίστηκε, ο δε Δημήτριος δολοφονήθηκε με λογχισμό στα πλευρά.


Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.

Πρόγραμμα εορτής Αγίου Δημητρίου στην Ομβριακή

Κοινοποίηση

Copyright 2024 All rights reserved |
Κατασκευή ιστοσελίδας Bluemind.gr