Η Ομβριακή είχε πάντα αμπέλια. Αρχικά τα αμπέλια του χωριού ήταν σε τόπο διαλεγμένο… Σε μέρος με ηλιοφάνεια στραγγερό με χώματα ελαφριά, που δεν σκίζονται το καλοκαίρι.
Ο τόπος αυτός ήταν νότια του χωριού κοντά στη Μεγάλη Βρύση και έχει επικρατήσει η ονομασία Παλιά Αμπέλια.
Μετά την φυλλοξήρα έγινε αναμπέλωση σε μέρος όχι κατάλληλο για την καλλιέργεια αμπελιού κοντά στη λίμνη στη θέση Νέα Αμπέλια. Εκεί, όμως, τα σταφύλια δεν γλύκαιναν δεν ανέβαζαν ζάχαρα και σιγά -σιγά η αμπελοκαλλιέργεια εγκαταλείφτηκε στο χωριό μας.
Το 1994 ο συγχωριανός μας Μάκης Μπεκρής ξεκίνησε και φύτεψε ένα αμπέλι κοντά στον τόπο, που είχαν τα αμπέλια παλιά. Και είχε επιτυχία η επιλογή του τόπου.
Τα κλήματα με ελληνικές και ξένες ποικιλίες ήταν εύρωστες δεν ήταν ευάλωτες σε ασθένειες λόγω της θέσης του αμπελιού. Δεν είχε υγρασία, είχε ηλιοφάνεια όλη τη μέρα το χώμα ήταν στραγγερό και ελαφρύ.
Έτσι, ξεκίνησε η παραγωγή κρασιού ερασιτεχνικά αλλά με γνώσεις, που προέκυψαν με διάβασμα και συμβουλές από ανθρώπους που γνώριζαν.
Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ο χώρος που γινόταν η οινοποίηση και έτσι ένα μικρό οικογενειακό οινοποιείο στην Ομβριακή, ήταν γεγονός. Τον Οκτώβριο του 2020 το οινοποιείο αδειοδοτήθηκε και λειτουργεί νόμιμα οινοποιώντας την παραγωγή, που προκύπτει από το αμπέλι της οικογένειας.
Το 2004 προστέθηκε στο οινοποιείο χώρος όπου αποστάζονται τα στέμφυλα που προκύπτουν από την οινοποίηση των σταφυλιών για να φτιαχτεί το τσίπουρο.
Εκεί αποστάζουν και άλλοι αμπελουργοί και παράγουν το τσιπουράκι τους.
Στο Οινοποιείο "Όμβρια Γη" του Μάκη Μπεκρή θα βρείτε: