Η "Γιορτή της Πίτας" στην Ομβριακή

Κοινοποίηση

Τη "7η Γιορτή της Πίτας" διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά ο Σύλλογος Γυναικών Ομβριακής στις 26/7/2022.

Η γιορτή της πίτας στην Ομβριακή είναι μία γαστρονομική παράδοση που μετρά πολλά χρόνια και αποτελεί πόλο έλξης για την ευρύτερη περιοχή του Δομοκού και της Φθιώτιδας.

Πρόκειται για μία παραδοσιακή δράση, όπου οι γυναίκες της Ομβριακής φτιάχνουν τις πίτες με μεράκι και με αγνά ντόπια υλικά και τις προσφέρουν δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες και συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Από την πρώτη χρονιά που πραγματοποιήθηκε η γιορτή, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, που τελικά η “Γιορτή της Πίτας” έγινε παράδοση για το χωριό μας.

Η φετινή γιορτή "Γιορτή της Πίτας" θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022, στις 21:30 μ.μ., στο προαύλιο χώρο του Γυμνασίου της Ομβριακής με δωρεάν είσοδο για όλους. Ο Σύλλογος Γυναικών Ομβριακής έχει προγραμματίσει το παραδοσιακό δωρεάν μοίρασμα πίτας και στη συνέχεια παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή ορχήστρα. Θα τραγουδήσουν ο Σταύρος Τσαλάγκας και η Ελένη Βίτσα. Στο κλαρίνο ο Πάνος Κοτρώτσος.

Η "Γιορτή της Πίτας" στην Ομβριακή
Σταύρος Τσαλάγκας
Η "Γιορτή της Πίτας" στην Ομβριακή
Ελένη Βίτσα
Η "Γιορτή της Πίτας" στην Ομβριακή
Πάνος Κοτρώτσος

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 3ημερου εορτασμού της Αγίας και Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής και έχει στόχο την προβολή και την ανάδειξη παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων της περιοχής και τη μετάδοση της εν λόγω παραδοσιακής τέχνης στις νεότερες γενιές. Εξάλλου η Ομβριακή έχει πλούσια γαστρονομική ιστορία, ιδιαίτερα όσον αφορά στις πίτες.

Λόγω της παραδοσιακής της χροιάς, η εκδήλωση αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής.

Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022 στις 19:00 μ.μ. στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Τσέρνη θα πραγματοποιηθεί ο εορταστικός εσπερινός και αρτοκλασία. Ο Σύλλογος Γυναικών Ομβριακής σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους της Ομβριακής θα μοιράσουν στους προσκυνητές και τους επισκέπτες δωρεάν ψητή προβατίνα από τα ντόπια κοπάδια του χωριού.

Ανήμερα της μεγάλης εορτής της Αγίας Παρασκευής 26/7/2022 στην εκκλησία της Τσέρνης, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία.

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής χτίστηκε στη Τσέρνη το 2005 με τη βοήθεια του Δήμου Ξυνιάδος, του Συλλόγου Γυναικών Ομβριακής και τη βοήθεια των κατοίκων του χωριού.

Κοινοποίηση

Copyright 2024 All rights reserved |
Κατασκευή ιστοσελίδας Bluemind.gr