Εγκαίνια στον Άγιο Αθανάσιο Ομβριακής

Κοινοποίηση

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών θα επισκεφτεί σήμερα ανήμερα της εορτής του Αγίου Αθανασίου, στις 17:00, το χωριό μας για τα εγκαίνια του νέου Αρχονταρικίου στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Ομβριακής.

Ο νέος χώρος στο ιστορικό μοναστήρι της Ομβριακής πραγματοποιήθηκε από τη μοναχή Μακαρία, η οποία αδιάκοπα φροντίζει το μοναστήρι μας, με την οικονομική ενίσχυση δωρητών από την Ομβριακή, αλλά και από άλλα κοντινά χωριά.

Άγιος Αθανάσιος Ομβριακής

Πρόκειται για ναό βυζαντινού ρυθμού με διακόσμηση κατά το σύστημα των βυζαντινών. Ο ναός στο παρελθόν είχε υποστεί σοβαρές ζημιές, καθώς είχε πυρποληθεί από τους Τούρκους τον Μάιο του 1897 και στη συνέχεια μέρος αυτού είχε καταστραφεί από τον μεγάλο σεισμό της 30ης Απριλίου 1954.

Σύμφωνα με το χρονικό της Μoνής το οποίο συνέγραψε ο Επίσκοπος Θαυμακού Αθανάσιος και το οποίο βρήκε και αντέγραψε δύο ημέρες πριν πυρποληθεί η Μονή από τούς Τούρκους,  ο αρχαιολόγος Ν. Ι. Γιαννόπουλος, η Μονή του Αγίου Αθανασίου, πού πριν ήταν Σκήτη, εκτίσθη υπό τινός Μοναχού Μετεωρίτου, Αθανασίου το έτος 1565.

Ο Επίσκοπος Θαυμακού Ιάκωβος το 1619 βελτίωσε το κτιριακό συγκρότημά της καθώς επίσης και το έτος 1750 το ίδιο έπραξε και ο Ηγούμενός της Δαβίδ.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο νάρθηκας του ναού, ο οποίος αναπαριστά τη δευτέρα παρουσία και άλλα ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα της Αγίας Γραφής, καθώς και οι τοιχογραφίες του εσωτερικού του ναού, έργα των αγιογράφων, Γεωργίου, Γεωργίου και Ιωάννου εκ κώμης Μαυρίλου όπως μαρτυρεί η επιγραφή άνωθεν της εισόδου, εσωτερικά του ναού. 

Σήμερα η Ιερά Μονή διακονείται από τη Μοναχή Μακαρία, η οποία με πολλές προσπάθειες και έχοντας τη βοήθεια των κατοίκων της Ομβριακής αλλά και της ευρύτερης περιοχής Φθιώτιδας καθώς και με τη συμπαράσταση αρκετών φορέων, έχει καταφέρει να ανοικοδομήσει τόσο τον Ιερό Ναό όσο και τον εξωτερικό χώρο του Μοναστηριού, με την κατασκευή σύγχρονου ξενώνα, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, την κατασκευή εκθεσιακού κέντρου και πλέον, σε συνδυασμό με την ιερότητα του τόπου, ο επισκέπτης, μπορεί να απολαύσει σε ένα πανέμορφο και ταυτόχρονα ήσυχο φυσικό περιβάλλον, στιγμές χαλάρωσης και ανανέωσης.

Το μοναστήρι εορτάζει την 18η Ιανουαρίου καi την 2α Μαΐου.

Εγκαίνια του νέου Αρχονταρικίου στον Άγιο Αθανάσιο παρουσία της τοπικής ηγεσίας

Στα εγκαίνια του νέου Αρχονταρικίου θα παρευρεθούν ο δήμαρχος Δομοκού κ. Μπάμπης Λιόλιος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών αλλά και πολίτες.

Δείτε το νέο χώρο της Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου του Ομβρικού στα ακόλουθα video.

Ακολουθήστε μας και στο κανάλι του χωριού μας στο You Tube πατώντας εδώ.

Κοινοποίηση

Copyright 2024 All rights reserved |
Κατασκευή ιστοσελίδας Bluemind.gr