Νηστεία, ποια είναι τα οφέλη της στην υγεία; Ποια είναι τα αποτελέσματα των μελετών και σε ποιες ασθένειες φαίνεται να επιδρά θετικά; Τα συγκεκριμένα ερωτήματα απαντήθηκαν κατά τη διάρκεια ομιλίας της ιατρού και προέδρου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Λαμίας κας Αλεξάνδρας Βεντούρη - Νασοπούλου, που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ομβριακής την Πέμπτη 7 Απριλίου.
Στην ομιλίας της η κα Αλεξάνδρα Βεντούρη – Νασοπούλου τόνισε ότι «η διατροφή κατά τη διάρκεια της Νηστείας της Μεγάλης Τεσσερακοστής σε συνάφεια με τις τροφές και σχετικά με ορισμένες αμφιλεγόμενες μορφές νηστείας, έχουν αμφισβητούμενα αποτελέσματα.
Το ζήτημα της νηστείας ως πρόληψη και θεραπεία σωματικών, ψυχικών και πνευματικών νοσημάτων παρουσιάζει μέγιστο ενδιαφέρον για την ορθόδοξη ηθική και την ιατρική».
Επίσης, μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Λαμίας ανέφερε ότι η σκέψη των πατέρων της Εκκλησίας μας βλέπει τον άνθρωπο ως ψυχοσωματική οντότητα και διακρίνοντας τις αναφορές τους στη θεραπεία των ασθενειών, αφορούν τον όλον άνθρωπο, το σώμα και την ψυχή του.
Αποφεύγοντας την έκθεση σε τοξίνες, αλκοόλ και καπνό, συμβάλλουμε στην πρόληψη του καρκίνου. Η νηστεία βοηθά στον καθαρισμό του σώματος από τις τοξίνες, ειδικότερα μέσω των νεφρών, του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος.
Οι χυμοί, τα λαχανικά, τα φρούτα και το αλκαλικό νερό βοηθούν στην αποτοξίνωση, αποφεύγοντας παράλληλα επεξεργασμένες και καμένες τροφές. Αντικαρκινικές ιδιότητες περιέχονται στο μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο. Τα σταυρανθή λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο του μαστού, του εντέρου, του προστάτη και του ορθού.
Ο ιατρός και μέγας πατέρας της Εκκλησίας Βασίλειος Καισαρείας στις περί Νηστείας ομιλίες του εξ αρχής προσδίδει στη νηστεία πνευματικό περιεχόμενο, θεωρώντας την θεόσδοτη και θεοδίδακτη, προβάλλει εναργώς τα οφέλη της για την ανθρώπινη υγεία. Τη θεωρεί μητέρα υγείας για τους αρρώστους και εξασφάλιση ευεξίας για τους υγιείς.
Δυσωπήθητι τὴν πολιὰν τῆς νηστείας. [Σεβάσου την μεγάλη ηλικία της νηστείας] Συνηλικιῶτίς ἐστι τῆς ἀνθρωπότητος· [Είναι συνομήλικη με την ανθρωπότητα] νηστεία ἐν τῷ παραδείσῳ ἐνομοθετήθη. [στον παράδεισο νομθετήθηκε] Μ. Βασιλείου ΠΕΡΙ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΛΟΓΟΣ Α´. §2–4